Rólunk

 

 

 

main-img

 

A HELYZET MAGYARORSZÁGON

Háttér történet – csak erős idegzetűeknek!

A magyarországi állatvédelem évről évre szörnyűbb állapotok között működik.

  • Menhelyek által jelzett számadatok szerint kb. 15.000 kutya van állatvédők gondozása alatt.
  • Ezen kívül több mint 100.000 kutya él utcákon!
  • A menhelyek gyakran hangoztatják „nincs hely”, „teltház van”. Ezek valós fogalmak, nem vicc! A menhelyek kétszer, háromszoros létszámmal működnek, mint amennyire pénz, energia, élelmezés vagy idő jut. Egy kenelben olyan sok kutya van, van ahol gyakoriak a verekedések, sérülések.
  • Naponta kb. 200 kutya kerül altatása gyepmesteri és más jellegű illegális telepeken. Ők, akik el sem jutnak az állatvédőkhöz. Ezek a számok saját számítások. A valóságos adat ennél sokkal borzalmasabb lehet.
  • Az állatvédők kb. 2%-a kap bármilyen fizetést, juttatást a tevékenységéért. A legtöbben – 98%! – a saját szabadidejükben, családjuk mellett, privát munkaidejük után, főleg éjszaka, hétvégén mentik az állatokat.

Kevés szabadidejükben gondozzák a meglévő állatokat: etetnek, ivartalanítanak, oltatnak, állatorvoshoz fuvaroznak, gyakran több száz kutyát. És igen, ugyanebben az időben mentenek is: befog, látott kutyát keresgélnek, sérült, félős állatot szelídítenek, órákon át árokparton üldögélve vagy balesetes kutya műtétjét intézi. Közben támogatókat keresnek, élelmet kéregetnek, adminisztrálnak, telefonokra és heti több száz e-mailra válaszolnak. Soha nem mehetnek szabadságra. Naponta szembesülnek a felelőtlen állattartási szokásokkal, kínzásokkal, éheztetéssel.
Cserébe társadalmi munkájuk nem kap elismerést, sőt, naponta kapnak türelmetlen, fenyegető vagy zsaroló telefonokat, megjegyzéseket.
A mi munkánk az övékhez képest „csak” kis munka. Mi nekik, de főleg az általuk gondozott kutyáknak szeretnénk segíteni. Mert ez nem az Ő problémájuk, hanem MINDENKIÉ.

A fent említett helyzetnek pedig egyetlen egy megoldása van: az ivartalanítás .